2. kolo - Sean team – Černý koně TMK 5:4

13.06.2010 09:30

Nová fotbalová sezona je již v plném proudu a tak jsme se s dalšími spoluhráči z Sean teamu 11.9.2009 opět sešli, abychom bojovali o další body v 7. Hanspaulské lize. Utkání pro nás bylo zajímavé především tím, že jsme poprvé nastoupili na svém domácím hřišti - na umělé trávě na Proseku.

 

Zatímco k minulému utkání jsme se sešli v hojném počtu devíti lidí, dnes nás bylo pouhých šest, tedy minimální počet pro hraní v plné sestavě, která byla následující: L. Chmelíček - D. Neuberg, V. Neuberg - P. Šmigol, A. Kratochvíl - A. Průša. Fakt, že nás bylo pouze šest, byl velmi nepříjemný především z toho důvodu, že soupeřem nám byl tým plný mladých běhavých kluků, mající hned čtyři hráče ke střídání.

 

Ve fyzicky náročném, ve slušném tempu hraném a poměrně tvrdém utkání se ukázalo, jak veledůležitý je ve fotbale první gól, potažmo vedení samotné. Hned v úvodních cca 5-7 minutách se nám totiž podařilo dvakrát skórovat a určit tak ráz utkání - nejprve využil chyby v rozehrávce soupeře precizním zakončením A. Průša - 1:0. Pár minut nato přidal i druhou branku, když po famózním uvolnění od A. Kratochvíla běžel sám na brankáře a střelou k tyči zvýšil na 2:0! Dvoubrankové vedení nás uklidnilo a bylo na soupeři, aby tvořil a něco vymyslel. Naše obrana však dlouho působila velmi spolehlivě, stoperská dvojice bratří Neubergů byla neprostupná jako zeď, všechno důraznou poctivou hrou ve středu pole podporovali A. Kratochvíl a P. Šmigol a zbytek s přehledem likvidoval L. Chmelíček. Naše tradiční brankářská opora však zřejmě chtěla udělat utkání zajímavějším, takže v asi 20. minutě Lukáš rozehrál od naší branky neomylně na prvního hráče soupeře a ačkoliv se snažil chybu ze všech sil napravit, tak se mu to již nepodařilo a inkasovali jsme - 2:1.

Přesto se nadále zdálo, že máme utkání pod kontrolou, byli jsme ve vedení, tak jsme si mohli dovolit hrát ze zabezpečené obrany a spoléhat se na brejky. Ty se nám celkem dařily, tedy až na koncovku - A. Průša ve dvou velmi dobrých pozicích neuspěl, V. Neuberg dvakrát pálil těsně mimo, neujali se ani pokusy A. Kratochvíla a P. Šmigola. Vrcholem zahozených šancí byla situace, kdy A. Průša nahrál V. Neubergovi před prázdnou branku, ten si však míč prvním dotekem špatně přebral, což vedlo k tomu, že se mu kulatý nesmysl dostal do velkého úhlu a Vojta ho již nezvládl uklidit do branky a trefil pouze boční síť.

Za zahozené šance přišel bohužel trest - ve 30. minutě jsme tři koukali na nejlepšího hráče soupeře, jak si míč šteluje na střelu, nikdo z nás k němu včas nepřistoupil a dělovka pod břevno byla nad síly L. Chmelíčka - 2:2.

 

V poločasové přestávce bylo hlavním krédem uklidnit se, překonat zklamání ze ztraceného vedení, odpočinout si a zkusit ve druhém poločase zápas znovu strhnout na naši stranu.

 

Ve druhém poločase jsme tedy začali aktivně a usilovali jsme o vedoucí gól. Ten přišel poté, kdy se důrazem a odebráním míče prezentoval A. Průša, který míč do dobré pozice předložil A. Kratochvílovi, který se nezmýlil - 3:2. Vzali jsme si tedy zpět vedení a čekali, co soupeř vymyslí. Černý koně se na naší polovině nepokoušeli příliš kombinovat, spíše se pouštěli do soubojů 1 na 1 nebo do střelby ze střední vzdálenosti. Naštěstí jsme poctivostí při bránění a důrazem souboje 1 na 1 vyhrávali a střely z dálky likvidoval L. Chmelíček. Naše hra byla stále více o nakopávání dopředu, které ovšem mělo smysl, protože míče, které našly A. Průšu, obvykle zůstávaly u jeho kopačky na půlce soupeře. A zhruba 15 minut před koncem přišel jeden takový dlouhý nákop, A. Průša si míč zpracoval, obehrál obránce a přesnou střelou zakončil - 4:2. V těchto chvílích se začínalo zdát, že utkání již nemůžeme ztratit. Bohužel jsme soupeři opět darovali gól - A. Kratochvíl v tvrdém souboji odzbrojil útočníka soupeře a míč chtěl přihrát L. Chmelíčkovi, ten však mezitím vyběhl z brány na pomoc Alešovi, který si toho ale nevšiml, takže přihrávka směřovala do opuštěné branky, míč se ještě obětavým skluzem pokusil vykopnout V. Neuberg, k jeho smůle však trefil pouze dobíhajícího útočníka soupeře - 4:3.

Na naše kopačky se tak opět vlila trocha nervozity. Naštěstí asi 7 minut před koncem vystřelil z dálky neslanou nemastnou střelu A. Průša, brankář soupeře (mimochodem jediná, zato však pořádná slabina Černých koňů) ji ale vyrazil pouze před sebe a dobíhající A. Kratochvíl mu míč poslal pod břevno - 5:3.

Poslední komplikace přišla minutu před koncem, kdy již vyhraný souboj prohrál A. Průša, A. Kratochvíl zaváhal s vyběhnutím proti soupeři a dělovka do šibenice byla nechytatelnou i pro L. Chmelíčka - 5:4. Do konce zápasu naštěstí zbývala poslední minuta, kterou jsme takticky odehráli s míčem na kopačce a soupeři nedali šanci k vyrovnání.

Utkání jsme tak dotáhli k vydřenému, ale cennému a zaslouženému vítězství!!!

 

Komentář k jednotlivcům:

 

L. Chmelíček - 3,5: zatím ve všech zápasech, kdy za Sean team nastoupil, nás velmi výrazně podržel!!! Dnes jsme na oplátku podrželi my jeho. Lukáš se totiž určitou měrou podílel na všech čtyřech gólech v naší síti - na jeden soupeři vysloveně přihrál, jednou dostal vlastence po chybném vyběhnutí a špatné komunikaci s A. Kratochvílem a další dva góly dostal po dělovkách z dálky, kdy si ovšem na obě střely sáhl a říká se, že když si brankář na míč sáhne, mohl gólu zabránit. Měl samozřejmě i několik velmi kvalitních zákroků, nicméně dnes to prostě nebyl jeho den. Vše ale dobře dopadlo a všichni Lukášovi přejeme, aby to v dalších zápasech zase byl starý dobrý Chmelda, jak ho známe!

D. Neuberg - 6,5: v podstatě celý zápas strávil na naší obranné polovině, kde podstoupil nespočet soubojů s útočníky soupeře. Ať už se jednalo o souboje vzdušné nebo na zemi, v drtivé většině případů vycházel jako vítěz! Vždy si poctivě hlídal svého hráče a s bráchou si hru v obraně dobře rozdělovali a organizovali. Jeho slabinou byla hra dopředu, při které byl v podstatě neviditelný a v některých případech rozehrávka, kdy míče z jeho kopačky občas letěly nazdařbůh.

V. Neuberg - 7,5: dnes opravdu výborný!!! Byl nucen bránit fotbalisty v některých případech možná o 20 let mladší, ale v soubojích s nimi prokazoval obrovské zkušenosti, chytrost a fotbalovost! Soupeři si na něj nedokázali přijít v podstatě v žádné situaci, 99% soubojů vyhrával. Zároveň byl uklidňujícím elementem naší hry, situace (i krizové) řešil s rozvahou a inteligentně. Na rozdíl od bráchy navíc vydatně podporoval ofenzivu, jeho rozehrávka a útočné výlety vždy přinášely rozruch do soupeřovi obrany. Bohužel se tradičně trápil v koncovce - dvakrát z dobré pozice střílel vedle a v tisíciprocentní šanci nezkrotil balón před prázdnou brankou a minul.

A. Kratochvíl - 8: náš klíčový hráč dnešního utkání!!! Výčet pozitiv jeho hry by byl na několik stran, vyberu tedy jen ty největší - úžasné odebírání míče, tvrdost a neústupnost v každém souboji, rozbíjení útočných akcí soupeře, vynikající pokrytí míče a téměř nemožnost odstavit ho od něj, i ve velmi těžkých situacích fotbalové a správné řešení, cit pro to, kdy míč podržet a kdy naopak přihrát atd. To vše podpořené dvěma důležitými góly! Myslím, že nebýt Aleše, dnes bychom nevyhráli. A to přesto, že po nedohodě s L. Chmelíčkem si dal vlastní gól a u dalšího gólu mohl reagovat lépe a zabránit mu. 

P. Šmigol - 6,5: musel se adaptovat na zcela jinou roli, než na jakou je obvykle zvyklý - a to na destrukci ve středu hřiště. Dnes totiž musel pracovat především směrem dozadu, odvedl velké množství černé práce uprostřed hřiště, rozbíjel útoky soupeře ať už nekompromisní hrou, odebíráním míče nebo taktickým faulem na půlce hřiště. V případě potřeby se stahoval až před vlastní branku, odkud odvracel míče všemi možnými způsoby a téměř vždy úspěšně. Kreativitu a tvorbu hry nechával spíše na jiných, i tak se zapojil do několika nadějných útočných akcí a vypracoval několik dobrých šancí pro své spoluhráče. Sám mohl dát gól, ale trefil tyč. Bohužel se nevyvaroval několika zbytečných ztrát míče a několika mizerných přihrávek.

A. Průša - 7: většinu času strávil na útočné polovině a byl to čas velmi dobře strávený! Za prvé vsítil tři branky, přičemž při každé ukázal rozvahu a kvalitu v zakončení. Za druhé se celých 60 minut srdnatě bil s obránci soupeře a vypracoval několik velmi dobrých střeleckých pozic pro spoluhráče. Za třetí je úžasné, kolik těžkých míčů díky skvělému zpracování a pokrytí míče udrží na půlce soupeře. Kromě tří branek se podílel i na obou gólech A. Kratochvíla, má tedy parádní bilanci 3+2 z pěti gólů. Několik dobrých šancí sice neproměnil a občas mohl místo střely přihrát lépe postaveným spoluhráčům, nicméně i tak má na vítězství rozhodující podíl. A to vše po zranění kotníku a při nedostatečné fyzické kondici. Až se toto spraví, zřejmě se dočkáme fotbalových zázrakůJ!

 

Pro dnešek vše, tyhle dva body si užijme, vybojovali jsme si je a zasloužíme si je.

 

Petr Šmigol   

Zpět