2.kolo - Sean team - Veget FC 8:0 (4:0)

17.09.2011 10:25

Je zvláštní, jak je fotbal někdy nevyzpytatelný a jak lze někdy předsezónní očekávání hodit do koše! Myslím, že všichni jsme očekávali, že ve 4. Hanspaulské lize nás čekají fotbalový běhaví soupeři, a že každý zápas bude tvrdým bojem o body. Začátek soutěže tomu však zatím vůbec nenasvědčuje a nebýt internetu, tak bych pozápasovému prohlášení A. Průši, že nás přeřadili zpátky do 8. ligy, klidně věřil.

Nejde ani tak o to, že jsme dvakrát vysoko vyhráli, jde spíše o to, jak málo úsilí nás tato dvě vítězství stála. Opravdu jsem nečekal, že si ve 4. lize zahraji pohodový fotbálek, přičemž vyhrajeme 8:0 a ani se moc neunavím (což je při hmotnosti 95kg vskutku zarážejícíJ ).

K zápasu s Vegetem (mimochodem jméno našeho soupeře přesně odpovídá hře, kterou předváděl) jsme se sešli v solidním počtu 9 lidí: L. Chmelíček, T. Záboj, bratr a sestra Neubergovic, T. Černý, K. Kolpek, P. Šmigol, R. Zubatý a A. Průša.

Ještě než zápas vůbec začal, čekalo se extrémně dlouho na soupeře, který dorazil snad s dvacetiminutovým zpožděním, a kdybychom byli hajzlové, mohli jsme říci „Sorry, kluci, jdete pozdě, vyhráli jsme 6:0.“ Nicméně asi každý z nás si přijel především zahrát fotbal, takže jsme k tomuto kroku nesáhli a šlo se na věc.

Říká se, že zdání klame, a že soupeře nelze hodnotit (a už vůbec ne podceňovat) podle jeho vizáže a způsobu chování před zápasem. Jenže tentokrát toto pravidlo opravdu neplatilo. Už pozdní příjezd o soupeři cosi naznačoval, nefotbalový způsob rozvičování, nefotbalové postavy (např. jeden případ: hubené nohy, úzká ramena, ale pumlíč jako v 8. měsíci těhotenství) a vůbec celková vizáž našich soupeřů dávala tušit, že nepůjde o žádný tým snů. Vše dokreslovalo vskutku originální oblečení Vegetu (v lepším případě otrhané dresy, v horším tisíckrát seprané triko) a kapitán mužstva, který kulhal snad na obě nohy.

Nechci, aby to vyznělo nějak špatně vůči soupeři – hráli na co měli, nehádali se, nefaulovali a po zápase si s námi podali ruce, takže respekt. Ale své jsem si k tomu napsat musel.

Samozřejmě, že squadra Vegetu se s naším týmem, který má ve svém středu např. hráče Pražského přeboru R. Zubatého, excelentního brankáře L. Chmelíčka a v neposlední řadě A. Průšu, který by mohl hrát španělskou ligu, kdyby si trochu věřil, nemohla srovnávat.

A na hřišti to podle toho vypadalo. Od samotného úvodu se hrálo na jednu branku a bylo jen otázkou, kdy padne první gól. Na rozdíl od jiných zápasů, odehrávajících se v podobném duchu, se tak stalo velmi brzy – asi v 5. minutě se po závaru před brankou soupeře dostal k odraženému míči P. Šmigol a napálil ho pod břevno – 1:0.

Další branky na sebe nenechali dlouho čekat, rozstřílel se především výborně hrající R. Zubatý. Nejprve si asi v 7. minutě položil brankáře a parádní ranou zvýšil na 2:0.

Po chvilce se prosadil znovu po pěkné kombinační akci všech ofenzivních hráčů – 3:0.

A hattrick uzavřel asi ve 25. minutě, kdy v samostatném nájezdu na brankáře společně s A. Průšou tak dlouho otálel s přihrávkou, až raději zakončil sám – 4:0.

Není v mých silách vypsat zde všechny šance a nebezpečné situace, které jsme si v utkání vypracovali, protože jich bylo opravdu hodně. Soupeř však měl několikrát štěstí, několikrát ho podržel gólman a několikrát jsme situace prostě překombinovali. Veget se až na pár drobností k ničemu nedostal a v minulém utkání extrémně vytížený L. Chmelíček se v brance asi značně nudil.

Průběh zápasu byl tak jednoznačný, že ještě před koncem prvního poločasu pohodově naladěný rozhodčí, který si neopomněl dát těsně před výkopem jedno pivko na posilněnou, zapsal Sean team jako vítěze utkání. Na mou námitku, že není radno takto soupeře podceňovat, a že nedělá dobrotu prohlašovat se za vítěze už ve 28. minutě, protože soupeř může dát 2 náhodné góly a všechno bude jinak, mi odpověděl, že ale dalších 5 gólů dostane. A v podstatě měl pravdu…

Druhý poločas totiž pokračoval ve stejném duchu, jako poločas první. Šance Sean teamu střídala šanci, většinu času naše převaha připomínala hokejový přesilovkový zámek a i skóre postupně narůstalo:

 

  • - nejprve si A. Průša doklouzl na centr R. Zubatého a zvýšil na 5:0.
  • - pak si na rohový kop naběhl R. Zubatý a nekompromisně přidal 6. gól – 6:0.

Zbytek gólové produkce již obstaral kapitán A. Průša osobně:

  • nejprve se prezentoval obstřelením brankáře na zadní tyč – 7:0.
  • a chvíli na to dostal míč do sítě po několika technických finesách potřetí – 8:0.

Nebudu zde vypisovat, kolik šancí jsme nevyužili, kolik nájezdů 3 na 1 jsme zbabrali, ani to, že přestože jsme hráli na půl plynu, tak soupeř si šance vypracovával sporadicky, a když už, tak jistota L. Chmelíček vždy spolehlivě zakročil.

Toto zkrátka byla hra kočky s myší a je neuvěřitelné, že se tato parta čutálistů dostala až do 4. ligy! Jediným vysvětlením je, že se jim rozpadl celý tým a nyní tam hrají úplně jiní lidé.

Nelze nic předjímat, ale zatím je našlápnuto na postup. Přijdou však podstatně těžší utkání, která nás prověří zcela jinak. S tím je nutno počítat.

 

Hodnocení jednotlivců:

L. Chmelíček – 6: v bráně se většinu času nudil, ale když bylo potřeba, vždy zakročil přesně tak, jak měl. Gratulace ke druhé 0 v řadě.

D. Neuberg – 7: naprosto spolehlivý, v obraně zcela bezchybný, několikrát podpořil i ofenzivní činnost, utkání odehrál s přehledem a grácií.

V. Neuberg – 6: opět se dopustil několika nepřesností v rozehrávce. Jinak hrál ale s přehledem a bez většího vypětí vymazal útočníky soupeře.

T. Záboj – 7: nevím, jestli ho při jeho rychlosti takto pomalý zápas bavil, ale každopádně ho odehrál naprosto bez problémů. Na obránce přidal i několik povedených kliček a pěkných fotbalových momentů.

T. Černý – 6: hrál to, co hrát měl – dřel, bojoval o každý míč, nevypustil jediný souboj a byl vždy tam, kdy být měl. Škoda několika zbytečných ztrát a také neproměněného nájezdu.

K. Kolpek – 6: připravil celou řadu nebezpečných situací, piloval na střídačku obě lajny, odehrál si své. Vzhledem ke svým schopnostem měl ale vyčnívat více.

R. Zubatý – 9: zápas si od první do poslední minuty užíval. Soupeři nasázel 4 góly, vymyslel celou plejádu dalších šancí pro spoluhráče, neztratil snad jediný míč. Hráče Vegetu převyšoval o několik tříd.

P. Šmigol – 6: i v chůzi si odehrál svoje. Mohl dát minimálně hattrick, ale nezadařilo se. Nicméně vstřelil klíčový VÍTĚZNÝ gól!

A. Průša – 8: v prvním poločase se ještě zastřeloval, ve druhém už to spustil – hattrick během velmi krátké doby, výborné krytí balonu, parádně načasované přihrávky. Radost se dívat.

 

Zpět