3.kolo - Sean team - Dynamit Baterie A 3:6 (1:2)

24.09.2011 20:20

Ve středu 21.9. měl Sean team na programu třetí utkání čtvrté Hanspaulské ligy. Soupeřem nám měl být tým Dynamit Baterie A, který měl na kontě jednu těsnou výhru a jednu vysokou porážku. Vzhledem k dosavadním dvěma utkáním, tak byl favoritem utkání určitě Sean team, který měl na kontě dvě výhry a vynikající skóre 12:0.

Kromě postavení obou mužstev v tabulce nás favorizoval i fakt, že jsme se sešli v počtu deseti lidí (L. Chmelíček, Neubergovci, O. Polák, K. Kolpek, T. Klusáček, R. Zubatý, R. Szabo, P. Šmigol a A. Průša), zatímco soupeř dával horko těžko dohromady 6 lidí (později dorazili další dva hráči).

Zmíněné okolnosti tak vedli k podcenění soupeře a laxnímu přístupu k utkání, což jsou záležitosti, které si ve 4. lize skutečně nemůžeme dovolit!

Prvních pět minut utkání naznačilo, že soupeř by neměl klást příliš velký odpor. Hráči si na hřišti navzájem překáželi, v pěti lidech byli zalezlí před vlastní brankou a jediná fotbalová akce, kterou praktikovali, byl pravidelný osvobozující odkop v duchu hesla „čím dál, tím líp“!

Jak fatální chybou je podceňovat jakéhokoliv soupeře, se však ukázalo asi v 5. minutě. Za postraní lajnou stojící T. Klusáček si dělal ze soupeřových hráčů legraci a se slovy „Ti budou zcela neškodní, aby to mělo vůbec nějakej náboj“ šel na hřiště. Pět sekund na to neuhlídal ve vápně svého hráče a prohrávali jsme 0:1! Nutno ještě dodat, že druhá půlka viny padá na R. Szaba, který místo odvrácení celkem lehkého míče vyprodukoval svíci, která nám spadla do vápna a celou situaci způsobila.

Fajn, prohrávali jsme, ale stále jsme měli obrovské množství času na to utkání zcela otočit. A dlouho to vypadalo, že se tak skutečně stane.

Soupeř totiž po vstřelení branky zalezl ještě více než předtím a pouze čekal na to, co vymyslíme. Hrálo se tedy téměř výhradně na jednu branku. Nicméně přes drtivou převahu jsme si nevypracovávali dostatečné množství šancí, většina střel byla zblokována obránci, centry ze stran nenacházeli adresáty a přestárlý gólman soupeře, který měl snad obě ruce levé, tak nemusel téměř vůbec zasahovat.

Nicméně přesto jsme se dočkali poměrně rychlého vyrovnání – v cca 14. minutě vypracoval výbornou pozici pro O. Poláka A. Průša a prvně jmenovaný zakončil s přehledem podél gólmana 1:1.

Náš antifotbalový soupeř, jehož schopnostem dominovalo betonářství a odkopy, však prokázal také neuvěřitelnou efektivitu. Asi v 15. minutě se totiž dostal asi tak potřetí za polovinu, jak jinak než dlouhým nákopem, ten si však velmi dobře zpracoval jeden z útočníků, obtočil se kolem nedůrazného V. Neuberga a přostřelil L. Chmelíčka -1:2.

Zbytek poločasu se nesl v duchu marného dobývání branky Baterie A, centry létali do vápna jeden za druhým, ale bez efektu, střely létaly vedle nebo je sráželi obránci, rohy a další standardky byly zcela neúčinné a největší šancí byla parádní bomba T. Klusáčka do spojnice.

V poločase bylo na všech znát značné rozčarování z průběhu utkání, nicméně jsme si řekli jak na to a vrhli jsme se do poločasu druhého. Stále totiž bylo dostatek času s utkáním něco udělat.

Začali jsme tedy opět marným bušením do soupeřovi hradby, a jen díky vlastním nepřesnostem v koncovce nebo finální přihrávce se nám nedařilo vyrovnat.

Ve 35. minutě přišla situace, která nám zlomila vaz! A bylo to již tradičně po vlastním rohovém kopu, jejichž rozehrávání je ze strany Sean teamu dlouhodobě tragické.

Rohový kop jsme se pokusili rozehrát nakrátko (již nevím, kdo rozehrával), balon měl směřovat na R. Zubatého. Ten však na něj příliš dlouho čekal a nechal se obrat jedním ze soupeřových kopyt. Hráč soupeře si míč předkopl a pelášil k naší bráně podporován jedním spoluhráčem. Celou situaci mohl zachránit D. Neuberg, který měl k předkopnutému míči podstatně blíže, než hráč Baterie A. Naplno se však projevily Daniny rychlostní nedostatky, balon si nepokryla ani tělem, útočník soupeře jí tak celkem v pohodě předběhl a odcentroval na spoluhráče, který skóroval.

Branka však bohužel neplatila. Bohužel proto, že by to pro nás byla ta lepší varianta. Dana totiž přihrávajícího hráče chvíli po odcentrování naprosto nesmyslně stáhla zezadu rukama na zem. Tento faul rozhodčí odpískal, takže branka byla dosažena až po odpískání a nemohla tudíž platit. V této chvíli však již rozhodčí nemohl jinak, než udělit Daně červenou kartu, protože byla přerušena faulem zezadu akce, která by nevyhnutelně vedla k brance. Musím podotknout, že rozhodnutí rozhodčího považuji za správné!

V předchozích utkáních vynikající D. Neuberg tak dnes celý Sean team dokonale pohřbil! Bylo totiž jasné, že na velkém a širokém hřišti nemůžeme ve čtyřech lidech v poli soupeři konkurovat!

Byly jsme nuceni hrát vabank, vzadu často zůstával pouze jeden obránce, přesto jsme vzhledem k mizerným fotbalovým kvalitám soupeře doufali, že by se stále dalo utkání alespoň zremizovat.

To by však nesměl udělat fatální chybu další velezkušený hráč O. Polák – jako poslední hráč před naší brankou se nejprve pouštěl do těžké kličky, která mu se štěstím vyšla, nicméně následně mizernou přihrávkou neomylně namazal soupeři, který tak šel do situace dva na brankáře. L. Chmelíček žádný zázračný zákrok nevytáhl a prohrávali jsme 1:3.

Situace již byla v podstatě beznadějná. Ve čtyřech lidech v poli dohánět dvougólové manko proti soupeři, který umí jen bránit a odkopávat míče a navíc se mu daří proměnit každý protiútok, je práce vskutku Sisyfovská (Google: Pojem „sisyfovská práce“ přetrval do dnešních dob jako symbol nesmyslné, otupující, bezvýchodné práce, ze které nikdy nemůže být užitek).

Navíc chyb na straně Sean teamu neubývalo, neustálé ztráty míče nebo pokažené přihrávky pohřbívaly naše naděje na úspěch. Ani tradiční ofenzivní opory (R. Zubatý, A. Průša, K. Kolpek) neměli svůj den. Konkrétně R . Zubatý se několikrát pokusil vypálit v akrobatických pozicích, ale branku netrefoval. Zazdil i samostatný nájezd na gólmana.

Pokud šlo o dění před naší brankou, tak šancí soupeře samozřejmě radikálně přibývalo. Ten je dlouho zahazoval, až se mu podařilo jednu situaci asi 8 minut před koncem využít – 1:4.

Pokusili jsme se o nemožné a zkusili hokejovou power play. Roli brankáře v poli na sebe vzal T. Klusáček a nutno říci, že tato fáze utkání byla naší nejlepší fází utkání vůbec. Tomáš výborně podporoval útok, rozehrával akce a i v brance chytil několik šancí. Ale především hned několikrát nebezpečně vypálil, na rozdíl od ostatních trefil branku a stalo se neuvěřitelné – během dvou minut dvakrát propálil důchodce v brance Baterie A a najednou jsme ztráceli pouze jeden gól - 3:4.

Pokusili jsme se o poslední zoufalý nápor, do konce chyběli asi 3 minuty, jenže soupeři se povedl další protiútok a dělovkou do šibenice z velké dálky, kterou T. Klusáček asi mohl chytat (ale toto je to poslední, co bych mu vyčítal), a kterou už tento hráč soupeře v životě takto netrefí, jsme dostali smrtelný pátý gól – 3:5.

Minutu na to jsme si vypracovali poslední šanci v utkání – po kombinaci R. Zubatého s O. Polákem se ocitl druhý jmenovaný úplně sám před brankářem, ale místo branky trefil gólmana. Z protiútoku jsme dostali šestý gól do prázdné branky a pískal se konec utkání.

Závěrem bych chtěl napsat asi tolik: po včerejšku bychom se nad sebou měli všichni zamyslet. Dynamit Baterie A byl totiž tým s nejen tragickým názvem, ale především tragickou hrou a kvalitami tak na pomezí 7. až 8. ligy. Kdybychom na soupeře od začátku vlétli a vstřelili mu dvě rychlé branky, jako se nám to podařilo před týdnem proti Vegetu, utkání by skončilo také zhruba 8:0.

Jenže ani takovéhoto soupeře nelze podceňovat! Není možné si z utkání dělat prdel, přistoupit k tomu laxně a myslet si, že se soupeř porazí sám. Neporazí! Konkrétně přístup (jinak nejlepšího hráče utkání) T. Klusáčka, se mi opravdu nelíbil. Takovéto podceňování pak vede přesně k tomu, že soupeř dá z náhodné situace gól, zaleze před vlastní branku a zápas se změní v úmorné dobývání hradby. A když se k tomu přidají naprosto fatální chyby takových hráčů, jako R. Szaba, V. Neuberga, D. Neuberga, R. Zubatého nebo O. Poláka, je z toho porážka se soupeřem, kterého bychom z deseti zápasů devětkrát vysoko porazili.

Poslední věc je ta, že chlapi, co si chodíme jenom zahrát Hansapaulku a už nehrajeme velký fotbal, bychom něco měli udělat s fyzičkou a alespoň 2x týdně se jít proběhnout. Otřesná nerozehranost, chybějící dynamika a obecná vytrvalost byly včera viděl především na R. Szabovi, D. Neubergovi a samozřejmě na mně. Takto to opravdu nejde a konkrétně já jsem si dnes dopoledne koupil na netu rotoped a hodlám se sebou něco udělat. Zkusme to všichni.

V Hanspaulské lize nejde o peníze, ani o prestiž, ani o vyhrávání trofejí. Jde o pocit! Jde o pocit vědět, že jsem na hřišti nechal všechno, jde o pocit si po utkání sednout a u pivka příjemně rozebírat vítězné utkání, jde o pocit koukat se na tabulku, které kralujeme, jde o pocit vědět, že z nás soupeři mají respekt! Pokud však budeme předvádět výkony jako včera, budou se nás týkat pocity jako vztek, frustrace, zklamání, nebude žádné příjemné rozebírání zápasu u pivka, budou jenom hádky a výčitky kdo co zkurvil! Nevím jak vy všichni, ale já bych raději prožíval to první, než to druhé.

 

Hodnocení jednotlivců:

L. Chmelíček – 4: těžko mu za takto děravou obranou něco vyčítat. Nicméně jsme u něj zvyklí, že dokáže v kritických momentech podržel a vytáhnout výborný zákrok. Nic takového se včera nestalo, naopak dostal z prvních tří střel tři góly.

D. Neuberg – 2: zazdil celé utkání! V prvním poločase to ještě šlo, zastavil několik soupeřových útoků a hrál si svoje. Velmi špatná však byla podpora útoku (viz např. střela z výborné pozice 8 metrů vedle, nebo střela po výborné přihrávce P. Šmigola také vedle). Ovšem ve druhé půli totálně selhal při protiútoku Baterie A, kdy se nechal velmi snadno předběhnout útočníkem soupeře, následně jej nesmyslně fauloval a vysloužil si červenou kartu, což byl rozhodující a fatální moment celého utkání.

V. Neuberg – 3: zkušený hráč jako on by se neměl dopouštět chyb typu „nechám si kolem sebe obtočit útočníka, vystřelit a skórovat“ nebo „mám 5 minut času připravit si ve výborné pozici balon, tak ho nabombím z první 10 metrů nad“. Neměl by se také dopouštět tolika zkažených přihrávek a rozhodně by měl mnohem více podpořit útok. Odehrál opravdu nepovedené utkání.

K. Kolpek – 4: má výbornou rychlost, fyzičku, výbornou pravačku. Proč není proti takto jalovým soupeřům vidět více, proč ztratí tolik balonů, proč vymýšlí složité křížné přihrávky, které často nevyjdou, místo jednoduchých do nohy? Karle, máš fakt navíc, než co si předvedl včera.

O. Polák – 3: dal hezký gól a bojoval o každý balon. Jenže se mu nedařilo fotbalově. Přišel o spoustu míčů, nerozehrával přesně, sám před brankářem střelecky selhal. Korunu všemu nasadil, když připravil pro soupeře gól jako na zlatém podnose.

T. Klusáček – 6: vadil mi jeho počáteční přístup k utkání, kdy soupeře extrémně podceňoval. Při první brance v naší síti neuhlídal svého hráče. Nicméně přes tyto výtky byl nejlepším hráčem Sean teamu. Vyhrával souboje jeden na jednoho, nebezpečně střílel, držel střed hřiště nad vodou. Dal dva góly, trefil břevno! Dokonce se obětoval a vlezl do branky při naší power play. Až na jednu střelu si i tam vedl výborně.

R. Szabo – 3: projevila se na něm extrémní nerozehranost a nulová příprava na sezonu. Hned v páté minutě mizerně trefil celkem lehký balon, z čehož pramenila první branka v naší síti. V utkání vůbec neuplatnil svoje fotbalové schopnosti a kvality. Naopak často nestíhal, několikrát nestačil rychlostně a fyzicky.

R. Zubatý – 4: i naše hvězda klesla hluboko pod svou úroveň a možnosti. Zřejmě byl limitován bolavým tříslem. Ale v zápase se mu nedařilo, zahodil několik šancí, po jeho velké chybě došlo k rozhodujícímu momentu utkání – vyloučení D. Neuberga. Ke cti mu slouží alespoň to, že toho oběhal nejvíc ze všech, bojoval do poslední minuty a snažil se pálit z velmi těžkých pozic.

P. Šmigol – 3: v zápase dost neviditelný. Téměř se nedostal k zakončení, zbytečně ztratil několik míčů. Kvůli omezené fyzické kondici nemohl dostatečně napadat při napadání a pressingu, nemohl ani pomáhat včasným vracením se do obrany.

A. Průša – 4: dělal co mohl, nahrál na dva góly, ale ani jemu se nedařilo prosazovat se tak, jak je u něho obvyklé. S visícími obránci na svých zádech si často nevěděl rady, téměř všechny jeho střelecké pokusy zblokovala obrana. Porážku nesl extrémně těžce, což se projevilo sprostými nadávkami a rozkopáváním věcí v závěru utkání, a stejně tak zbytečnou diskuzí s rozhodčím, který pískal naprosto přesně a správně.

 

 

Zpět