3.kolo - Sean team - FKDJM 5:1 (4:0)

26.09.2012 08:23

Branky: Průša 2, Zubatý, Šmigol, Kratochvíl

Sestava: L. Chmelíček, D. Neuberg, O. Pokorný, A. Kratochvíl, R. Zubatý, P. Šmigol, A. Průša

Jednou si nahoře, jednou dole. Stará pravda, která bude platit navěky. Loni se Sean team nacházel po třetím kole na samém dně tabulky s nelichotivým skóre 5:12! Letos je tomu přesně naopak. Ale pěkně popořádku…

Jak je letos zatím bohužel zvykem, k utkání jsme se sešli v nízkém počtu sedmi lidí a to měli někteří v nohách zápas A týmu SK Třeboradice. Dříve pěkné hřiště, kam jsem jezdil vždy rád, bylo hloupě rozděleno na 4 malá Hanspaulková hřiště, což zaprvé zhoršovalo orientaci, a navíc míč létal kamsi do hajzlu ještě častěji než obvykle. Fotbalu příliš nepřálo ani počasí, bylo chladno, mrholilo, povrch byl kluzký a nevyzpytatelný. Věkový průměr našeho soupeře byl navíc asi tak o 10 let nižší, než věkový průměr našeho týmu.

Přes všechny výše uvedené skutečnosti se však Sean team do utkání pustil s chutí a bez respektu a vytvořil si mírnou územní převahu. Od samého počátku se hrálo poměrně tvrdě, kdy byli cílem nevybíravých zákroků soupeře především A. Průša a R. Zubatý. Zajímavé bylo, že ačkoliv hráči soupeře rádi rány v soubojích rozdávali, tak přijmout je již nedokázali, takže prakticky od samého začátku neustále brečeli a stěžovali si na naší tvrdou hru, která přitom rozhodně nebyla nějak zákeřná nebo likvidační. Největším uplakánkem byl asi brankář FKDJM, nad jehož komentáři a reakcemi zůstával rozum stát (to vše se ještě radikálně prohloubilo, když šel ve druhém poločase do pole).

Prvním skvělým momentem pro náš tým byla cca 15. minuta, když závar před brankou a netaktické vyběhnutí zmiňovaného gólmana potrestal přesnou střelou R. Zubatý a my se tak dostali do zaslouženého a důležitého vedení.

A netrvalo to dlouho a vedení bylo dvougólové - A. Průša měl míč na noze ve střední vzdálenosti od branky, neměl komu přihrát, tak vystřelil, a míč skončil přesně u tyče - 2:0.

Soupeř byl zjevně zaskočen. Chlapci z FKDJM totiž byli hlavou dost v oblacích a dle jejich vizáže (oblečení, účesy), keců a uplakanosti, se velká většina z nich viděla minimálně v Realu Madrid. Individuální kvality jim sice upřít nelze, ale chlapci by si měli uvědomit, že taková „Zidanovka“ na půlce nic neřeší, pokud nefunguje to hlavní, což je týmová hra. A v té dominoval Sean team.

Pár minut po druhé brance podržel dobře míč A. Průša, míč přistrčil ideálně P. Šmigolovi, který napřáhl a tvrdou střelou nedal gólmanovi šanci - 3:0.

A nebylo to vše. Do konce poločasu se ještě po kiksu v obraně soupeře dostal do samostatného úniku A. Průša, položil si uplakaného brankáře a levačkou bez problémů zakončil - 4:0.

První poločas tak výsledkově hovořil zcela jasně. Nebylo to však jenom díky dobře hrající ofenzivě, ale rovněž díky výborné obraně, kterou skvěle dirigovala nová akvizice Sean teamu O. Pokorný a kde sehrál také velmi dobrý zápas D. Neuberg. Samozřejmě nemohu nezmínit výborného L. Chmelíčka v brance, který musel řešit řadu nepříjemných centrů, střel a často také rozehrávku nohama. Všechno ale zvládal s kvalitou a elegancí sobě vlastní.

Komickou vložkou prvního poločasu bylo zranění P. Šmigola. Navrátilec z dovolené si ve snaze zpracovat těžký balon přivodil sám sobě výron v kotníku, když nezvládl zkoordinovat výskok a dopad a rozplácnul se na hřišti jako žába.

Do druhého poločasu jsme vstoupili naprosto v klidu, vědomi si toho, že jediný, kdo nás může připravit o vítězství, jsme my sami.

Jak již bylo uvedeno, tak do pole se vydal uplakaný a z vývoje zápasu frustrovaný brankář FKDJM, takže na hřišti se občas jiskřilo. R. Zubatý, který s tímto individuem přišel do kontaktu nejčastěji, by mohl vyprávět.

FKDJM se každopádně pokoušelo s výsledkem něco udělat, vynutilo si tak mírnou územní převahu, ale jelikož do bezprostřední blízkosti branky se dostat nedokázalo, tak většinu akcí zakončovali jeho hráči střelou ze střední vzdálenosti. A jak známo, s těmito střelami nemají hráči soupeřů proti L. Chmelíčkovi v brance obvykle sebemenší šanci.

Sean teamu se zato naskýtaly příležitosti k rychlým protiútokům. Jeden z nich po přihrávce R. Zubatého zakončil vskutku parádní a elegantní patičkou A. Kratochvíl - 5:0.

Spousta dalších brejků však zůstala nevyužita:

- A. Průša našel před prázdnou brankou P. Šmigola, ten však zamířil trestuhodně vedle

- v nájezdu 3 hráči na osamoceného gólmana zvolil A. Průša místo přihrávky střelu, kterou brankář vyrazil

- po další výborné přihrávce A. Průši trefil P. Šmigol tyč

- A. Průša se výborně uvolnil přes obránce, ale skákavý míč z velmi dobré pozice poslal nad

Náš soupeř se asi 10 minut před koncem vzmohl na čestný gól. Ten však pro něj vymysleli L. Chmelíček s O. Pokorným, kteří si tak dlouhou přihrávali míč metr před brankou, až o něj přišli a byl z toho gól.

Žádný zvrat v utkání však toto snížení neodstartovalo a zápas jsme již zkušeně dotáhli do vítězného konce.

Po třech kolech tak má Sean team pěkných 5 bodů (z 6 možných), a ačkoliv je to zatím předčasné, tak zatím může směle pomýšlet na boje o příčky nejvyšší. Je sice možné, že přijdou těžší soupeři, než se kterými jsme hráli doposud, ale po povedeném vstupu do soutěže není důvod nebýt optimistický.

Hodnocení jednotlivců:

L. Chmelíček - 7: chybou před inkasovaným gólem si zbytečně pokazil čisté konto, které by si jinak za svůj výkon zasloužil. Chytal totiž ve velkém stylu, 90% střel vůbec nevyrážel, ale prostě s naprostou jistotou chytal do rukavic, což soupeře přivádělo k zoufalství. Obranu si řídil s naprostým přehledem.

D. Neuberg - 6: svou úlohu zvládl s přehledem. Nevynikal sice konstruktivitou ani velkou podporou ofenzivy, ale zato znepříjemňoval život útočníkům soupeře tak, jak bylo zapotřebí. Až na pár pokažených přihrávek neudělal žádnou zásadní chybu a byl důležitým článkem naší neprostupné obrany.

O. Pokorný - 8: do obrany přinesl úplně nový rozměr - konstruktivní rozehrávku za všech okolností i pod tlakem. Za celý zápas prakticky neudělal chybu, nešlo přes něj přejít, vyhrával hlavičkové souboje, zezadu dirigoval hru. Akorát u inkasovaného gólu už bylo té fotbalovosti až moc a zde to chtělo míč prostě odpálit.

A. Kratochvíl - 8: asi už se budu opakovat, ale ono je to prostě stále stejné - fantastická hra na velkém prostoru, odebírání míčů, rozdělování přesných přihrávek, důraz, fotbalové myšlení. A jako třešinka na dortu elegantní gól patičkou. Není co dodat.

R. Zubatý - 7: na svém kontě má nejen důležitý úvodní gól, ale také nejvíce „inkasovaných“ faulů ze všech hráčů na hřišti. Je přitom obdivuhodné, jak se při své hubené postavě nebojí soubojů s o 15kg těžšími obránci a do všeho jde na plno. Ke všemu přidává výbornou práci s míčem a v každé situaci fotbalové řešení.

P. Šmigol - 6: po dlouhé pauze se nejprve 20 minut rozehrával, a když už měl pocit, že se do toho začíná dostávat, tak sám sobě způsobil výron v kotníku. Utkání se sebezapřením dohrál, ale nebylo a nemohlo to být ono. Vstřelený gól, vyhrané souboje a několik výborných přihrávek jsou plusem, několik špatných zpracování míče, zahozená TUTOVKA a komické sebezranění zase mínusem.

A. Průša - 8: měl prsty snad v 90% nebezpečných akcí okolo pokutového území soupeře. Byl rovněž terčem několika tvrdých zákroků, což ho ale správně nabudilo a soupeře zničil dvěma góly, nahrávkou na gól a spoustou dalších nebezpečných akcí. Kdyby nezazdil nájezd 3 na brankáře a také jeden samostatný nájezd, bylo by to na známku 9-10.

Zpět