5. kolo - Saens 1. FC – Sean team 1:6

13.05.2010 22:42

Než se pustím do rozboru utkání nemohu nezmínit podmínky, ve kterých se střetnutí odehrávalo.

Prastarý areál TJ Bohemians Praha mnoho komfortu vskutku nenabízí - po neupravené kamenité cestě se schází k ohavnému škvárovému hříšti. Jeho povrch je více než škvárou prosypán mohutnými kameny, lajny mají do rovnosti zhruba stejně daleko, jako Lázně Bohdaneč do 1. ligy, rozpadající se narychlo svařené 4 tyče doplněné o jakousi síť zde reprezentují branky, třešinkou na dortu pak je úděsná (ne)rovnost celého hřiště, které nedává šanci přihrát si, vést balón, či nedejbože provést smysluplnou kličku technicky sebevyspělejšímu týmu. Dominantami tohoto skvostu jsou pak za prvé urvané branky na velký fotbal, válející se na krajích hřiště, za druhé masivní zhruba 10-titunový železný válec, nad jehož účelem jsem marně přemýšlel celé 2 hodiny svého pobytu zde (ne, k válcování hřiště opravdu sloužit nemůže, ledaže by zde měli k dispozici tahač od tiráku) a za třetí všudypřítomný bordel, reprezentující především plastové lahve všeho druhu (v množství asi tak 8 na 1m čtvereční) a jiné více či méně odporné záležitosti. 

Vnitřek místní haly pak připomíná komunistický žalář ze 60. let, přičemž za zdejší množství špíny a sajrajtu by se nemusel stydět průměrný byt našich romských spoluobčanů!

Souboj favorita na postup a týmu klidného středu tabulky – to bylo utkání Sean teamu proti domácím Saens.

Pokud jsme měli z utkání nějaké obavy, pak se ukázali jako zcela liché. A. Průša opět potvrdil své mimořádné střelecké schopnosti a k hattricku už během prvního poločasu využil kvalitních přihrávek A. Kratochvíla, O. Poláka a P. Šmigola. Svůj příspěvek přidal také pěknou brankou O. Polák a už v prvním poločase bylo v podstatě rozhodnuto. Hlavními příčinami byly především následující faktory:

- stále se lepšící sehranost Sean teamu, kdy všichni víme, co od druhého můžeme čekat, výborně se známe a dopředu můžeme předpokládat, co asi spoluhráč s míčem udělá a jak se akce vyvine.

- zvyk z velkého fotbalu, kdy jsme vyhrávali 90% osobních soubojů tělo na tělo a 90% hlavičkových soubojů.

- situace i pod tlakem jsme zvládali řešit fotbalově a ne bez rozmyslu.

- stoperská dvojice Neuberg - Neuberg se ukázala být pro soupeře velmi těžko překonatelná.

- mimořádný důraz a nezdolnost v osobních soubojích, které zdobí především A. Kratochvíla a O. Poláka

- naivní taktika Saens, kteří 90% akcí rozehrávali nákopem od branky, s čímž si Neubergovci věděli bez problémů rady.

- v neposlední řadě kočkovitej brankář T. Černý, který byť brankářem vlastně vůbec není, tak svou roli zvládá nad očekávání dobře.     

Druhý poločas už byl pouhou formalitou, kdy nejprve využil minely brankáře Saens A. Průša a nepřipustil tak diskuzi o tom, kdo bude na konci soutěže jejím nejlepším střelcem. Poté se ještě branky dočkal stále ještě novopečený otec A. Kratochvíl, který zakončil akci po ose Šmigol – Průša.

Soupeř se vzmohl na jakýs-takýs odpor až 5 minut před koncem, kdy několikrát nebezpečně vystřelil a vše vyvrcholilo chybou jinak výborného D. Neuberga a snížením na konečných 6:1.

Hodnocení jednotlivců:

T. Černý - 8: utkání zvládl naprosto bez problémů, vše, co měl chytit, tak chytil, zároveň se už hodně zlepšil při vybíhání, kdy včasným zásahem ve vápně mnohokrát uhasil vznikající nebezpečí.

D. Neuberg - 7: bylo by to 8-9, nebýt chyby v závěru. Až na onen nešťastný okamžik si počínal naprosto suverénně, situace řešil důrazně a s přehledem, neprohrál snad jediný souboj na zemi i ve vzduchu, přidal i konstruktivní rozehrávku.

V. Neuberg - 8: v obraně v podstatě to samé jako brácha, jako nadstavbu přidává účinnou podporu ofenzivy. Ve všech zápasech podává vyrovnané a spolehlivé výkony, zasloužil by si svou hru korunovat brankou.

O. Polák - 8: pro soupeře mimořádně nepříjemný hráč. Když už se ho zbavíte kličkou, za vteřinu ho na sobě máte nalepeného znovu, nedá vám cm prostoru zadarmo, má vynikající fyzický fond. Zároveň se dokáže prosadit v soubojích 1 na 1, udržet míč v těžkých situacích a vymýšlet nebezpečné útočné akce. Vše zmíněné platilo i o dnešním zápase.

A. Kratochvíl - 8: zas a znova to byl Kráťa jak ho známe - vybojoval mraky míčů, sám téměř o žádný nepřišel, vyprodukoval řadu nebezpečných situací, vypracoval několik akcí, které skončili brankou a svůj výkon korunoval gólem. Je třeba něco dodávat?

P. Šmigol - sám sebe nehodnotím.

A. Průša - 9: čtyři góly a přihrávka, toť bilance našeho kapitána. V situacích, kdy by jiní zmatkovali, pálili pánu bohu do oken, případně trefili gólmana, on dává góly. Dnes 4, celkem již 14 v 5 zápasech a nevím, jestli tento gólostroj nějaká obrana zastaví. Jeho hra, kdy udržel snad 100% míčů, které dostal, kdy rozehrál nespočet nebezpečných akcí a kdy udělal vždy to, co udělat měl, je prostě famózní a DALECE převyšuje kvality 8. Hanspaulské ligy!!!

 

Nu, nezbývá než si pogratulovat ke kvalitnímu zápasu, k pohodlnému vítězství, k tomu, že máme za sebou odporný Hagibor a už se soustředit na příští důležité zápasy s e Zelenými Študáky a Starou Partou.

Zpět