6. kolo - Sean team – Meďák FC 8:3

13.06.2010 09:39

 

Je to nepříjemné, ale podzim se na nás valí v plné parádě. Venku je zima, neustálý déšť a sněžení komplikují život téměř každému, což dvojnásob platí o fotbalistech, protože ti musí hrát za každého počasí! A že to v současných dnech není žádný med, je jasné snad všem. O to horší to má náš tým, který je ve společnosti sedmiligových mužstev Hanspaulské ligy zdaleka nejtechničtější, což je ovšem na mokrém a nevyzpytatelném terénu výhoda značně pomíjivá!

 

Chtě - nechtě, jsme museli v tradiční hrací den pátek nastoupit k utkání s outsiderem naší soutěže - týmem Meďák FC, a nutno říci, že při pohledu na naše soupeře bylo označení outsider více než na místě! Zaprvé se totiž soupeř sešel pouze v počtu pěti lidí, zadruhé zcela postrádal brankáře a zatřetí vizáž našich protihráčů dávala tušit, že angažmá v Premier League v nejbližší době asi žádného z nich nečeká! Za všechny bych jmenoval sympatického cca 200 cm měřícího a 60 kg vážícího chlapce, který oplýval vším možným, jen ne fotbalovou postavou (a jak se záhy ukázalo, tak ani schopnostmi) a jehož vskutku originální image dokresloval fialový kulíšek na jeho hlavě se starým znakem Mocných Kačerů z Anahaimu. Jeho neustálý úsměv od ucha k uchu (o který kupodivu později nepřicházel ani s narůstajícím skóre) dával vedl k domněnce, že dnešní zápas by měl být opravdu „v pohodě“! Obzvlášť, když jsme se sešli v ideálním počtu osmi lidí - T. Černý, D. a V. Neubergovic, T. Záboj, O. Polák, A. Kratochvíl, R. Szabo a P. Šmigol.

 

Jak už to tak bývá, tak soupeře jsme na základě výše uvedených faktů jaksi vnitřně podcenili a to se nám nevyplatilo hned v cca 30. sekundě utkání - D. Neuberg v tísni musel přihrávat na brankáře T. Černého, ten však hraje fotbal zatím pouze asi 20 let, takže samozřejmě neví, že brankář nesmí přihrávku nohou od vlastního spoluhráče chytit do ruky. Míč tedy chytil a logicky následoval nepřímý kop z asi 3 metrů. Ten soupeř rozehrál do strany a prudkou ranou k tyči obstřelil naši zeď - 0:1!!! Na vyrovnání jsme naštěstí čekali pouhou minutu - to výborně rozehrál rohový kop V. Neuberg, na jeho bochánek si naskočil P. Šmigol a nechytatelnou hlavičkou srovnal - 1:1.

Zdálo by se zdálo, že od tohoto okamžiku se zápas začne odvíjet v očekávaných kolejích. To jsme se ale hrubě přepočítali!!! Soupeř zalezl ve čtyřech lidech před svou branku a naším úkolem bylo dobývat! A že to bylo dobývání velmi dlouho neúspěšné, bude jasné z následujících řádků. Před svou branku přišpendlený soupeř, kterému vehementně pomáhal promáčený povrch a těžko ovladatelný míč, totiž řadu našich kombinací přerušoval a když už jsem se propracovali k šanci, tak naši střelci zahazovali i nezahoditelné:

P. Šmigol - jednou napálil brankáře ze 4 metrů do hlavy, podruhé ze 2 metrů do břicha, a v dalších dvou výborných pozicích minul úplně!

A. Kratochvíl - většinu střel mu zblokovali obránci a když se v asi 20. minutě po skvělé kombinační akci Záboj - Šmigol - Záboj dostal do pozice, kde předním zívala úplně prázdná branka, tak ji tak o metr přestřelil!

O. Polák - pálil všude možně, jen ne mezi tři tyče. Ve 100% šanci vyhořel!

R. Szabo - dlouho se zastřeloval a nemohl trefit branku, v závěru poločasu si položil už i brankáře, ale naprosto prázdnou svatyni opět neuvěřitelně minul!

V. Neuberg - dostal se do jedné 100% šance, ve které opět prokázal, že střílení branek není jeho silnou stránkou!

Ani další šance a střelecké pokusy k ničemu nevedli, to náš soupeř z minima těžil maximum - zhruba 4x nám v prvním poločase utekl a vždy z toho bylo velké nebezpečí, které hasil buď T. Černý, nebo sám soupeř vlastní nešikovností.   

 

První poločas skončil tedy neuvěřitelným skóre 1:1 a bylo na nás, abychom zvýšili obrátky a konečně dali vedoucí branku!

 

No a to se začalo naplňovat v podstatě okamžitě! 32. minuta - R. Szabo pěknou a těžkou střelou z voleje dává k tyči - 2:1. 34. minuta - A. Kratochvíl placírkou vymetá šibenici - 3:1. A dále? Dále bohužel nic, jen další nevyužité příležitosti (viz V. Neuberg ve výborné pozici mířící asi 6 metrů vedle a 4 metry nad), nicméně i tak se zdálo, že zápas bychom mohli ztratit jen příčinou nějaké přírodní katastrofy. Jenže ta opravdu nastala a nesla jméno O. Polák! V drtivé většině zápasů jeden z našich nejlepších hráčů měl totiž opravdu špatný den, což názorně demonstroval v rozmezí 43. a 45. minuty hned dvakrát! Nejprve jako poslední hráč před brankářem překypoval nadměrným sebevědomím a pustil se do dvou hráčů před sebou - samozřejmě přišel o míč a Meďák snadno skóroval - 3:2. Aby toho nebylo málo, tak 2 minuty na to měl Ondra asi 10 možností co s míčem udělat, tak si zvolil tu nejhorší - přistrčil ho do špeku a těžké pozice V. Neubergovi, který ještě hůř přihrál do branky T. Černému - šouravé přihrávky se zmocnil jediný solidnější hráč v týmu Meďáku, vychutnal si T. Černého a do prázdné branky srovnal - 3:3! Sebevědomí hráčů soupeře bylo v tuhle chvíli tak veliké, že dokonce popadli míč a běželi s ním na půlku, aby uspíšili rozehrávku a měli čas na otočení skóre. S jejich nezměrnou radostí ostře kontrastoval pohled do očí nehrajícího kapitána A. Průši, který v tuto chvíli působil dojmem, že nenávidí celý svět, a že v nebližších sekundách někomu vážně ublíží!

 

NAŠTĚSTÍ jsme se z inkasované branky velmi rychle oklepali a našemu soupeři ukázali, že jeho sebevědomí opravdu nebylo na místě! Po rohovém kopu v asi 47. minutě se totiž dostal k míči A. Kratochvíl a přesnou, tvrdou ranou k tyči opět strhl vedení na naši stranu - 4:3. Zhruba 3 minuty na to podpořil akcí po pravé straně útok D. Neuberg, vyprodukoval i velmi kvalitní přihrávku na P. Šmigola, který v jasné pozici míč nejprve záhadně stopil na místě, aby ho pak v pádu napálil do prázdné branky - 5:3. Závěr utkání už byl v exhibičním duchu ze strany našeho týmu a soupeře jsme deptali dalšími brankami:

53. minuta: P. Šmigol odzbrojil obránce, míč předložil A. Kratochvílovi, který v samostatném nájezdu nezaváhal a prostřelil brankáře - 6:3.

56. minuta: P. Šmigol si povodil dva protihráče a bombou pod břevno zvýšil - 7:3.

58. minuta: O. Polák chytře našel volného P. Šmigola, který do odkryté branky završil jak svůj, tak celkový střelecký účet - 8:3!

 

Vítězství je tedy nakonec jednoznačné, nutno ovšem podotknout, že toto byl soupeř tak na 15:0 a naše trápení, 3 inkasované branky a některé chyby byly opravdu ostudné a měly by nás vést k zamyšlení!!!

 

Komentář k jednotlivcům:

 

T. Černý - 5,5: hned v první minutě vymyslel pro soupeře gól, když chytil do ruky malou domů. Zde neobstojí ani argument, že není gólman, protože tohle musí vědět přece každý! Jinak nás několikrát v prvním poločase velmi dobře podržel, čímž svou chybu alespoň částečně napravil. Ve druhém poločase nás naopak tolik nepodržel, proti brankám v naší síti nepředvedl „nic navíc“, zde však argument, že není gólman, obstojí!

 

D. Neuberg - 6: v obraně si své povinnosti splnil s  přehledem (až na pár výjimek), k čemuž tentokrát přispělo i to, že příliš práce neměl a tak se jal podporovat útok. To se mu ze začátku moc nedařilo, jeho střely byly v mnoha případech víceméně srandovní, nicméně pak několikrát pomohl k nebezpečným přečíslením a vše korunoval přesnou přihrávkou na gól P. Šmigolovi.

 

V. Neuberg - 6: odehrál svůj standard, bylo ho plné hřiště, jako vždy se pokoušel o kvalitní kombinace po zemi, které mu většinou vycházeli. Dobře kopnutým rohem přihrál na první gól P. Šmigolovi. Bohužel zas a znova prokázal, že střelecky se mu vůbec nedaří, měl několik dobrých pozic, ale vždy zakončil vedle. Ke všemu nese 50% podíl viny na třetí inkasované brance!

 

T. Záboj - 7: je nejmladší na hřišti, ale v poslední době dělá nejméně chyb! Pokud má míč, není třeba se bát, že ho hloupě ztratí nebo namaže soupeři. Jeho činnost na hřišti je velmi vyvážená, v obraně si počíná suverénně jako zkušený mazák, díky dobrému vedení míče mu nedělá problém založit dobrou kombinační akci nebo přejít přes hráče. Jedinou slabinou tak zatím je střílení branek, v tom se mu opravdu nedaří, ale třeba se i to časem změní.

 

O. Polák - 4: k utkání přistoupil od samého začátku tak trochu laxně a mylně se domníval, že se soupeř porazí sám. Na jeho poměry zkazil velké množství přihrávek, vůbec se mu nedařila střelba, kdy pálil buď do brankáře nebo pánu bohu do oken! Ke všemu soupeři namazal na druhý gól fatální chybou a na třetím gólu má 50% podíl, protože zbytečně dostal do těžké pozice V. Neuberga. Doufejme, že na toto utkání rychle zapomene a příště už to zase bude Ondra, jak ho známe.

 

A. Kratochvíl - 7: v prvním poločase se svezl s šedí průměru svých spoluhráčů, což u něho nebývá zvykem. Několikrát ztratil míč a ve střeleckých pozicích téměř vždy trefil obránce nebo brankáře! Ve druhém poločase už to byla jiná kapitola! Zaznamenal 3 pěkné branky, zároveň branku nejdůležitější - tedy vítěznou! Především však opět roztočil svůj tradiční kolotoč - odebrání míče soupeři - ideální přihrávka - šance nebo gól. Úžasně vyztužil střed hřiště, kde soupeř absolutně nebyl schopen projít a tak jen zoufale nakopával balony přes celé hřiště.

 

R. Szabo - 6: hrál po delší době, ale znát to bylo jen trochu. V prvním poločase zklamal v koncovce, což ovšem v poločase druhém krásnou brankou napravil. Je to ideální hráč do kombinace, svým fotbalovým myšlením a smysluplnými akcemi přispíval k neustálé územní převaze Sean teamu! Nezdálo se ani, že by měl potíže s fyzickou kondicí, i obranné úkoly si plnil s přehledem. Nicméně od hráče jeho kvalit se čeká přecijen ještě víc - více gólů, více přihrávek, více vyhraných soubojů 1 na 1, více celkového přínosu. Je to zřejmě způsobeno Robertovou nerozehraností, škoda, že nechodí pravidelně.

 

P. Šmigol - 8: no a máme tu hvězdu utkání! Šmigimu pobyt v útoku evidentně svědčí, po slušném výkonu v minulém zápase dnes 4x pokořil obranu a brankáře soupeře a navíc vypracoval jeden gól pro A. Kratochvíla. Jenže dnešní zápas krásně ukázal, jak tenká je hranice mezi úspěchem a neúspěchem - z hvězdy utkání mohl být totiž klidně také smutný hrdina, protože v době střeleckého trápení Sean teamu zahazoval co se dalo a prapor svého týmu důležitou vedoucí brankou nepozvedl. To se podařilo až A. Kratochvílovi.

 

Tolik tedy k dnešnímu utkání. K hodnocení hráčů bych rád podotknul, že kdybych hodnotil utkání do 45. minuty, měli bychom všichni o 2 body nižší známku. Zaplaťpánbůh za poslední čtvrthodinu!

Jedeme dál za postupem!!!

 

 

 

 

Zpět