6.kolo - Sean team - PAVAPA Motl 1:2 (0:1)

22.05.2012 18:50

Ačkoliv je to pro nás nezvyk, v této sezoně se Sean teamu netýká boj o postup, nýbrž boj o záchranu. V tomto boji byl souboj s PAVAPA Motl bitvou o 4 body, jelikož se jednalo o přímého souseda v tabulce. Na rozdíl od posledního zápasu jsme se sešli v neskutečném množství deseti lidí (L. Chmelíček, T. Klusáček, T. Záboj, D. Neuberg, V. Neuberg, O. Polák, T. Černý, R. Zubatý, P. Šmigol a A. Průša). Bohužel se však ukázalo, že to bylo spíše na škodu než k užitku.

Několik lidí totiž přišlo z plné tréninkové zátěže (buďto přímo po tréninku nebo den po těžkém fyzickém tréninku A týmu, případně kombinace obojího) a jejich výkon podle toho vypadal. S jejich obvyklou výkonností tak dnešní zápas opravdu neměl nic společného.

Dovolte chlapi, kterých se to týká, abych Vám k tomu jako člověk, který se o fyziologii, fitness, kulturistiku a práci svalové soustavy, zajímá už 15 let, něco krátce řekl. Svaly k tomu, aby mohly fungovat, potřebují takzvaný glykogen (jednoduše řečeno je to forma cukru), který si tělo ukládá do zásoby pro fyzicky namáhavé činnosti. S vyčerpanými zásobami glykogenu, nejsou svaly schopny normálně fungovat, tělo začíná jako zdroj energie využívat tuky. Pokud však jsou svaly donuceny jet tzv. na tuky, tak to v praxi vypadá tak, že jste rádi, že sotva lezete. Člověk je malátný, unavený, bez energie, nejraději by spal. V extrémním případě, při dlouhodobém nedostatku glykogenu, člověk umírá. Jinými slovy - bez glykogenu NENÍ MOŽNÉ podávat jakékoliv fyzické výkony, natož hrát fotbal. A jak dlouho zásoby glykogenu vydrží? V případě velké fyzické námahy (jako je třeba fotbalový trénink) 45 - 60 minut. Více ne. Následně trvá cca 24 hodin (někdy ale i déle, záleží na stravě a dalších okolnostech), než se zásoby glykogenu plně obnoví. Do té doby je nemožné podat fyzicky stoprocentní výkon.

Co z toho všeho vyplývá? Že po fotbalovém tréninku, který trvá určitě hodinu až hodinu a půl, jít hrát další hodinu fotbal, je námaha nad fyziologické možnosti těla. Svaly berou energii z tuků, nemají sílu, nemají rychlost, nemají energii, člověk je prostě jak mátoha. No a mátohy hrát fotbal nemohou, to se shodnemeJ.

Chápu, že se asi nedá moc dělat s tím, že se termíny tréninků a Hanspaulky překrývají, jen bych rád upozornil na to, že všechny zápasy, které budou následovat takto po tréninku, budou stát za starou bačkoru.  

No a to se projevilo od samého úvodu utkání. PAVAPA Motl měl tým namixovaný z velmi dynamických mladých kluků a několika zkušených pardálů, co to, jak se říká, měli v noze. A fungovalo jim to skvěle.

Náš tým často nestačil rychlým kombinacím soupeře, poměrně velké hřiště prospívalo techničtějšímu týmu (kterým jsme my nebyli) a rodily se šance. Kupodivu jich nebylo zase tolik, jak by obraz hry odpovídal, nicméně L. Chmelíček se měl co otáčet a záloha i obrana nevěděla kam dřív skočit.

První úder jsme dostali asi v polovině první půle, kdy se tentokrát špatně hrající T. Klusáček nechal obrat o míč a samostatný nájezd nejlepší hráč Motlu zakončil s přehledem - 0:1.

Tým soupeře se vedením poněkud uspokojil, a tak i Sean team vystrčil trochu růžky. Opravdu však jen trochu, protože se nedařilo tradičním tahounům ofenzivy O. Polákovi a T. Klusáčkovi a ani A. Průša nebyl zrovna v optimální pohodě.

Přesto měl však náš kapitán největší šanci Sean teamu prvního poločasu, když udržel těžký míč a dobrou střelou levačkou orazítkoval tyč.

Ostatní náznaky šancí končily většinou střelou do ochranné sítě, případně dobrým zákrokem obránců Motlu.

Nálada o přestávce byla mizerná. Téměř nikomu se nedařilo podle představ a šance na zvrácení výsledku, byť byl rozdíl pouze jednogólový, byly mizivé.

Začátek druhého poločasu jsme se přecijen poněkud zvedli a chvilkama byl zápas dokonce vyrovnaný. A poté, co L. Chmelíček zlikvidoval gigantickou šanci našeho soupeře, se vyrovnalo dokonce i skóre: P. Šmigol udržel balon a zatáhl ho po levé straně, všiml si nabíhajícího R. Zubatého, na kterého míč přenesl hezkým obloučkem přes obranu, R. Zubatý si míč zpracoval a našel před brankou osamoceného T. Klusáčka, který se nemýlil - 1:1.

V této fázi jsme určitě měli šanci na dobrý výsledek, ne snad proto, že bychom byli lepší než soupeře, ale především proto, že soupeř si (pro mne překvapivě) evidentně vůbec nevěřil, jelikož bezprostředně po gólu jsem zaslechl komunikaci mezi hráči Motlu ve stylu „ještě to není prohraný, zkusíme to“.

No a zkusili to! Soupeř nás začal mačkat jako citrón, šancí před naší brankou přibývalo, stejně tak jako počet nastřelených břeven, tyčí a samostatných nájezdů. L. Chmelíček nás velmi dlouho držel, avšak v cca 48. minutě si i on vybral, podle mne, slabší chvilku, když se nechal prostřelit střelou z úhlu a z otočky. Hlavní podíl viny však bohužel padá opět na Klusyho, který byl pozdě u svého hráče, který touto střelou skóroval - 1:2.

Sean team se ještě pokusil o jakýs-takýs tlak, ovšem šancí jsme si příliš nevytvořili. Nebezpečně pálil snad jen A. Průša, jehož střelu brankář vytáhl z pod břevna. V dobré pozici byl také P. Šmigol, ale netrefil bránu.

Pět minut před koncem došlo k něčemu, co se doufám v našem týmu nebude už nikdy opakovat. R. Zubatý stihl takřka ztracený balon a nacentroval ho před bránu, tam si naběhl P. Šmigol, který měl před sebou jediný úkol - trefit bránu a netrefit brankáře. K zakončení se však nedostal. Obránce Motlu ho totiž ve vápně stáhl a měla následovat červená karta a penalta. Místo toho se ani neozval hvizd zbabělého rozhodčího, který chtěl nechat pokračovat ve hře.

To však neuneslo několik hráčů Sean teamu a začalo maso: L. Chmelíček sprintoval přes celé hřiště a řval na rozhodčího ze dvou centimetrů že je čurák a že měl pískat penaltu. K tomu se přidal T. Klusáček, který rozhodčímu klepal na hlavu a během 3 minut mu asi čtyřicetkrát řekl, že je čurák a loser. Své si k tomu řekli i A. Průša, O. Polák a další.

Chlapi, nechci dělat mentora, ani chytrýho. Ale je Vám všem přes 30, tak sakra všichni musíte vědět, k čemu jedinýmu tohle může vést. K červeným kartám a předčasně ukončenému utkání. A přesně to se také stalo. Místo abychom se posledních pět minut pokusili využít k vyrovnání, využili jsme je k málem lynčování rozhodčího.

Chtěl bych apelovat především na ty, co tam rozhodčího brutálně uráželi, ale sami v životě nepískali. Jasně, ten jouda byl posera, bál se odpískat penaltu a udělal obrovskou chybu. Ale zkuste si jít pískat a jsem na vás zvědavej, jak ukočírujete takhle vyhecovanej zápas, kdy to na hřišti jiskří a oba týmy na vás pořád sprostě řvou.

Soustřeďme se raději na vlastní výkony, které jsou letos dost tristní. Kdybychom vedli 4:1, nemusela nás nějaká penalta vůbec zajímat.

Hodnocení jednotlivců:

L. Chmelíček - 4: chytil několik gólů, dlouho náš tým držel. Bohužel myslím, že u druhé branky nemá úplně čisté svědomí. A to, co předvedl v závěru, byť chápu, že byl v emocích, tím poškodil celý tým a předčasně „ukončil“ zápas.

D. Neuberg - 5: své si odehrál poměrně slušně. Chyboval minimálně, s mnohem mladšími soupeři si většinou poradil zkušenostmi a důrazem. Dopustil se také chyb, ale bylo jich podstatně méně, než dobrých zákroků.

V. Neuberg - 5: v podstatě o něm platí to samé, co o bráchovi. Vojta se navíc pokoušel více podporovat ofenzivu. Nebezpečný však příliš nebyl.

T. Záboj - 5: teprve se do toho dostává. Působil nenápadně, pokazil několik jednoduchých přihrávek. Rychlostně a pohybem však stíhal, snad půjde forma nahoru.

T. Černý - 2: neodehrál dobrý zápas. Ztratil hodně míčů, kazil přihrávky, několikrát v nebezpečných prostorech. Branku soupeře neohrožoval a často velmi netakticky bránil. Alespoň bojoval až do konce.

O. Polák - 3: asi jeden z nejhorších výkonů Ondry za existenci Sean teamu. Byl jedním z těch, co za sebou měli trénink, navíc byl nachlazen. Projevilo se to bohužel markantně - pokazil spousty balonů, přihrávek, prohrál řadu soubojů. Dnes to prostě vůbec nebyl on.

T. Klusáček - 2: jeden z nejlepších hráčů v předchozích utkáních, dnes byl však úplně mimo. Zavinil první gól, částečně i druhý. Všude byl o krok pozdě, střílel nepřesně. V závěru jsem měl obavy, aby nezbil rozhodčího. Spolu s Chmeldou se postarali o předčasné ukončení zápasu.

R. Zubatý - 6: jako jeden z mála se vyrovnal s rychlostí hry a pohybem soupeře. Nahrál na gól, vytvořil další šance. Kazil sice více, než je u něho obvyklé, ale přesto byl nejlepším hráčem našeho týmu.

P. Šmigol - 5: nekazil přihrávky, udržel hodně balonů. Rozehrál akci vedoucí k našemu jedinému gólu, měla na něho být penalta. V koncovce však opět málo nebezpečný, vystřelil jednou za celý zápas. Pořád to má k ideálu HODNĚ daleko.

A. Průša - 5: do třetice všeho dobrého tentokrát neplatí. Třetí zápas po návratu byl také Alešův nejhorší. Trefil alespoň tyč, snažil se vytvářet držením míče prostor pro spoluhráče. Měl by však být mnohem nebezpečnější, chyběla mu síla a energie. Podle mě si po návratu nakládá moc tréninkových dávek.

Zpět