9. kolo - Sean team – Admira 97 4:1

17.05.2010 22:37

 

Věděli jsme, že nás to čeká, s mírnými obavami jsme se na to těšili a v pondělí 8.6.2009 jsme se také dočkali - vrchol sezony Hanspaulské ligy, kterým bylo utkání s týmem Admiry 97, která patří k týmům z nejužšího čela tabulky a dlouho procházela soutěží bez ztráty bodu.

Utkání jsem museli absolvovat na domácím hřišti našeho soupeře - na Proseku, což bylo naší nevýhodou. Výhodou byl naopak fakt, že soupeř z nás a našich výsledků měl respekt, respekt, který jsme si vybudovali výsadním postavením v tabulce, impozantním skóre a kosením soupeřů jednoho po druhém, což naši soupeři, díky fenoménu 21. století - internetu, velmi dobře vědí!    

K utkání jsme se sešli v už poměrně tradiční sestavě - jako vždy chyběli Rájek a P. Pavelka, stejně tak jako další sváteční hráčiJ R. Szabo (pracovní povinnosti) a A. Kratochvíl (otcovské povinnosti), a ani K. Kolpek se kvůli nataženému svalu stále nedočkal té pocty - tedy prvního startu v Sean teamu.

Zápas byl velmi zajímavý ještě z jednoho hlediska - zakladatel, kapitán, nejlepší hráč, nejlepší střelec i nahrávač Sean teamu - Aleš Průša, slavil 31. narozeniny, a naším cílem bylo jediné - darovat mu k nim dárek v podobě vítězství a stvrzení postupu do vyšší soutěže.

Bohužel, jak to tak bývá, ne vždy se všechny věci daří hned od začátku a tak přišla asi 5. minuta zápasu, minela T. Černého, který ideálně namazal útočníkovi soupeře do samostatného nájezdu, a ten vymetl šibenici - 0:1! V podstatě celý zbytek prvního poločasu se odehrával podle následujícího scénáře - soupeř se zakopal na své polovině, my do něj marně bušili (nutno říci, že dlouho bez vytváření si šancí), přičemž sebemenší chybička v naší obraně nebo rozehrávce hrozila velmi nebezpečným brejkem, ze kterých se také rodili šance, které naštěstí L. Chmelíček s pomocí obrany likvidoval! Největší z těchto šancí byl nájezd nejlepšího hráče soupeře na našeho brankáře, který však L. Chmelíček vyřešil včasným vyběhnutím a příkladným důrazem, který hráč soupeře tvrdě pocítil! Jak jsem již naznačil, naše šance se rodily poměrně těžce, přesto postupně přicházely - po přiťuknutí A. Průši pálil V. Neuberg dělovkou těsně nad; P. Šmigol v dobré pozici trefil pouze boční síť; A. Průša se dobře prosadil přes obránce soupeře, z úhlu se řítil sám na brankáře, bohužel však minul; další střela A. Průši šla těsně vedle; excelentní rána D. Neuberga trefila bohužel spojnici břevna a tyče…..šance tedy postupně přicházely, chybělo však více štěstí a klidu v koncovce.

O poločase jsme si řekli, že zkusíme hrát trochu riskantněji, vzadu bude zůstávat převážně jeden obránce, přičemž druhý bude více podporovat útok a vytvářením přečíslení si zkusíme vypracovat více šancí.

Strategie se vyplatila a ve druhém poločase jsme si vynutili soustavný tlak a šancí přibývalo. Dlouho nám však chyběla přesnější muška - O. Polák a D. Neuberg pálili každý 2x nepřesně, A. Průšu několikrát vychytal brankář, dobrou ránu P. Šmigola zblokoval na poslední chvíli obránce, a tak musel zasáhnout ten, od koho se to, vzhledem k dosavadní nulové gólové produktivitě, snad už ani nečekalo - V. Neuberg! Ten ve druhém poločase podporoval ofenzivu jak jen mohl, byl strůjcem mnoha povedených útočných akcí a zaslouženě se dočkal gólové odměny - to A. Průša opět osvědčil svůj přehled ve hře, přesnou přihrávkou V. Neuberga našel před brankou, ten zachoval chladnou hlavu a přesnou ranou k tyči konečně vyrovnal - psala se cca 40. minuta a stav byl tedy - 1:1. Od tohoto okamžiku byli hráči Admiry stále nervóznější a ostřejších zákroků přibývalo. A pro našeho soupeře bylo ještě hůř - asi pět minut po vyrovnávacím gólu si vzal míč opět V. Neuberg, pohrál si s několika hráči soupeře, ze kterých udělal kužely, a tvrdou ranou strhl vedení na stranu Sean teamu - 2:1!!! Po této brance přestal náš soupeř psychicky zvládat utkání, čehož byly důkazem zákeřné zákroky na O. Poláka a A. Průšu. Utkání bohužel nezvládal ani rozhodčí, který byl na hřišti jako namalovaný, jeho rozhodování bylo velmi prapodivné, karty zapomněl asi doma a jeho hlavní starostí bylo obutí hráčů Sean teamu!

Ačkoliv se v naší obraně ještě pár okének objevilo a hlavně po našem vedoucím gólu to byl chvilku nepochopitelný chaos, tak všechny situace L. Chmelíček zachránil. A jednou jeho pro změnu zachránil (myslím že) D. Neuberg, jenž zblokoval střelu útočníka Admiry, který dostal přesnou přihrávku do výborné pozice právě od L. Chmelíčka, kterýžto mizerně rozehrál od branky.

Všechny nebezpečné situace jsme tedy přežili bez úhony a soupeři jsme se za tvrdou hru a hádání pomstili tím nejlepším možným způsobem - dalšími dvěma góly! Nejprve nejuhádanější hráč Admiry (její brankář) příšernou rozehrávkou našel úplně volného A. Průšu, který mu míč obratem vrátil do branky - 3:1. Asi pět minut před koncem přišel poslední gól utkání, kdy se blýskl skvělým průnikem přes 3 hráče O. Polák a míč naservíroval A. Průšovi, který zavěsil - 4:1! Poté už se utkání pouze dohrávalo, protože bylo jasné, že dva body poputují tam, kam mají - na konto Sean teamu!!!

 

Hodnocení jednotlivců:

L. Chmelíček - 6,5: s gólem nemohl nic dělat, ovšem se svými nervy a občasným zbytečným řvaním by mohl (ale myslí to dobře, já ho už dlouho a dobře znám ), dopustil se také pro něho netypické minely, kdy z rozehrávky našel přímo útočníka soupeře, z této situace jsme však naštěstí neinkasovali; jinak opět mužstvo podržel několika výbornými zákroky a celkovou suverenitou v brance, která ho zdobí!

D. Neuberg - 6: dnes měl (hlavně v prvním poločase) problémy s rozehrávkou, kdy mnoho míčů z jeho kopačky létalo všude možně, jen ne k nohám spoluhráčů; předvedl mnoho kvalitních obranných zákroků, ale jeho typická jistota a suverenita to dnes nebyla; blýskl se parádní střelou do spojnice, škoda jí, byl by to parádní gól; celkově nezahrál špatně, ale jsme u něho zvyklý na ještě lepší výkony.

V. Neuberg - 8,5: to, že si v obraně opět počínal suverénně, ani nebudu zmiňovat; to, že byl opět uklidňujícím elementem na hřišti, také netřeba připomínat; ovšem co je třeba zmínit, je jeho neúnavnou podporu útoku, kreativní a inteligentní hru a především dvě parádní branky, kterými otočil průběh utkání! Muž zápasu!!!

T . Černý - 2,5: Tomáš sám jistě ví, že toto utkání se mu nepovedlo; hned z kraje utkání připravil soupeři branku a pak už se to sním vezlo celý zápas - především obrovské chyby v rozehrávce a ztráty míče byly velmi, velmi časté; alespoň se mu podařilo zastavit několik útočných akcí soupeře, ale to je málo, má totiž mnohem na víc!

T. Záboj - 5,5: dnes to také nebyl ten Tomáš, na kterého jsme zvyklí - jako by mu chyběla šťáva, postrádal svou obvyklou dynamiku a rychlost, občas přišly i nepřesnosti v rozehrávce; měl by se také mnohem víc zapojovat do útočení, schopnosti a předpoklady pro to má, sebevědomí bohužel zatím ne, snad se to časem zlepší.     

O. Polák - 7: v prvním poločase pouze průměrný, ale ve druhém se rozehrál k výbornému výkonu - přihrával, střílel, útočil, bránil, dřel - soupeř z něj byl už hodně nešťastný, tak si začal vypomáhat unfair zákroky; neměl dnes střelecké štěstí, ne a ne dát gól, ale vše si vynahradil 5 minut před koncem, kdy parádním sólem přes celé hřiště a přesnou přihrávkou zařídil gól pro A. Průšu.

P. Šmigol - 5: opět jenom průměr; sice nic vyloženě nepokazil, ale ani nic extra nepředvedl a to hlavně za stavu 0:1, kdy to tým potřeboval; bojí se na sebe vzít zodpovědnost, chybí mu sebevědomí i více herní kvality.

A. Průša - 7: znovu podal velice nadstandardní výkon, je naprosto klíčovým elementem, pokud jde o hru na polovině soupeře; udrží neudržitelné míče, následně s nimi inteligentně naloží, ví kdy přihrát, kdy jít 1 na 1, kdy vystřelit; je na něho radost se dívat, viz např. „Zidanovka“ okolo obránce a následná bomba levačkou; jeho klid v koncovce a střeleckou potenci, kterou opět prokázal, už ani nezmiňuji!

 

Nuže, pánové, zvládli jsme to!!! Soupeři jsme naložili rozdílem třídy, stvrdili jsme suverénní postup, A. Průšovi dali dárek k narozeninám a po zápase vše řádně oslavili v místní pizzerii! Toto posezení bych rád vyzdvihl, protože jsme si řekli spoustu věcí, které si normálně neřekneme, v přátelské atmosféře jsme si vzájemně sdělili názory, a to jak na fotbalový projev, tak lidské a charakterové vlastnosti, a z celé akce si myslím, že musí mít všichni dobrý pocit! Já ho tedy mám a pokud toto posezení mělo být oslavou Alešových narozenin a zároveň utužením party, tak oba účely splnilo bezezbytku!

Petr Šmigol   

Zpět